Bijuterii cu personalitate

M-am gândit ce aș putea scrie pentru a vă face un pic curioși…și apoi un pic mai mult curioși, așa încât să vă doriți să vizitați micuțul  meu magazin. Inițial am pornit de la ideea să vă rezum istoria bijuteriilor trecând prin antichitate, perioada medievală, cu o oprire în renascentism, cu ceva idei despre bijuteria secolelor XVII – XIX sau poate puțin din ce a însemnat aceasta în perioada războaielor și ce înseamnă acum, ce este bijuteria contemporană. Dar am citit alte materiale și mi-am dat seama că abordarea mea ar fi limitativă și constrânsă mult de spațiu, de timp – timpul cititorilor și de cunoștințele fragmentate și nestructurate, pe care le am acum la dispoziție.

Am vrut apoi să vă vorbesc despre rolul bijuteriilor în viața de atunci și de acum, să vă povestesc despre credința că oasele de animale, pietrele sau scoicile purtate ca talismane, te apără, îți dau puteri supranaturale sau te vindecă de boli, că diamantul era considerat antidot împotriva ciumei, iar turcoazul alunga durerea de dinți…dar toate acestea sunt doar povești, care adevarate sau nu, adauga puțin mister bijuteriilor.

9

Bijuteriile, clasice sau moderne, cu diamante sau doar simple mărgele, scoici au, pentru fiecare dintre noi – bărbat sau femeie, o semnificație aparte și o valoare ce depășește de cele mai multe ori valoarea materială.

Mă poartă gândul spre cutia cu puține biijuterii a mamei, unde era păstrată, cu sfințenie, alături de doi cercei, un inel și un lanț din aur, o bandă simplă și cam urâtă de alamă ce îmbrăca forma unui inel. Tot timpul am gândit că acel inel e un intrus în „marea” cutie cu bijuterii a mamei și mă întrebam ce caută „odioșenia” în ceea ce mie mi se părea suprema splendoare. Și acum e tot acolo și va rămâne acolo. De ce? Pentru că e verigheta cu care mama s-a căsătorit și care e făcută de tata, pe strung. E mărturia dragostei alor mei, care atunci când s-au căsătorit nu și-au permis niște verighete din aur…nici măcar pe cele mai mici și mai ieftine.

 

Sunt convinsă că fiecare dintre noi are cel puțin o mărgică, o scoică, o piatră ca o baghetă magică ce deschide sculețul plin cu amintiri și sentimente, pe care-l purtăm cu noi.

Care e bagheta voastră magică? Trimiteți-mi poze pe facebook…https://www.facebook.com/Ks.creations.shop/

Share: