Unic sau nu chiar ?

Să fim serioși – piața e cam aceeași! Aceleași mărgele, aceleași pietre semiprețioase sau prețioase, ba chiar și aceleași modele de bijuterii pe care unii le copiază, alții le reinterpretează. Faptul ca sunt lucrate de mână (pentru că, până la urmă, procesul de înșirat mărgele se face manual, nu?) le face să poarte, uneori pompos, titulatura handmade. Aici ar fi cazul să distingem iar între două categorii de creatori sau chiar trei: cei care cumpără din China și aici deja nu mai vorbim de handmade, ci doar de revânzare, cei care fac înșiruiri simple de scoici, cristale, charmuri, margele etc. și cei care fac lucruri cu adevărat uimitoare, pentru care eu am un profund respect și față de care mă poziționez la baza scării „OAU”.

4Ce e pentru mine unic?
E tușa personală pe care o dau fiecărui obiect pe care îl lucrez, e nesomnul și frământarea care mă încearcă de fiecare dată când am o idee pe care nu știu cum s-o îmbrac în practică, e hârtia pe care încerc să imobilizez ideea (deși desenul nu e punctul meu forte), e materialul pe care îl stric, iar și iar, e produsul final care oxidează mai mult de cât vreu eu și compromite toată piesa, e încercare după încercare, ca până la urmă să-mi placă mie produsul final.

Unicitatea, la mine, îmbracă și două forme concrete: materia primă și procesul de confecționare. Am decis să cumpar materie primă puțină, ca să nu fiu tentată să fac produse de serie…aceasta dintr-un motiv simplu, personal, mă plictisesc de repetitiv și nu mai acord suficientă importanță piesei. Apoi, fiind lucrate exclusiv manual, exceptând evident, pietrele sau diferite alte materiale pe care le cumpăr ca atare, bijuteriile mele nu vor avea nicicând aceeași răsucire, aceleași bucle, aceleași ochiuri, aceeași poziționare a pietrelor, mărgelelor și nici chair a banalelor zale.

De aceea cine se așteaptă să cumpere doi cercei perfect identici, nu va fi un client fericit al magazinului meu. Toate piesele au asimetrii, pe care eu vi le pot indica punctual. Un purtător indragostit de un colier cu piele, de o brățară croșetată sau de niște cercei din magazin, mă va contrazice.
Vă aștept să mă contraziceți!

Share: